Pritisnite za slanje e-pošte
Nazovite nas - 098 327 146
Prodaja, ugradnja i servis klima uređaja
RIJEKA

Kakva klima mi treba?

U cijeloj ovoj poplavi klima uređaja koji su se pojavili na našem tržištu, prosječan kupac je jednostavno zbunjen. Trgovci mu pričaju jedno, serviseri drugo, susjedi treće, a on u pravilu od svakoga pokušava dobiti samo potvrdu onoga šta je već prije sam zamislio.

Cijene variraju od jednog do drugog proizvođača i četverostruko za istu snagu. U čemu je razlika i da li se isplati dati puno para za klimu?

Odgovor je "da" ako ćete klimu puno koristiti. Klima koja će raditi 9 mjeseci godišnje vratiti će vam uloženu razliku u cijeni, koliko god to izgledalo nemoguće na prvi pogled. Vijek trajanja poštenog invertera je dvostruk u odnosu na jeftinu klasičnu klimu. Znači - jedna klima umjesto dvije u slijedećih 8 - 10 godina. Jedna montaža umjesto dvije. Razlika u potrošnji struje od 300 - 400 W na sat za male uređaje. Griju i kad je zima, pa ne treba paliti razne uljne radijatore i slične okretače brojila za struju.

Odgovor je "ne" ako je mislite koristiti samo ljeti i par puta godišnje, dok se ne upali centralno grijanje. Tada nije ekonomično kupovati skupu klimu, jer i jeftina može zadovoljiti potrebe. Ali ne treba zaboraviti da se je udobnije voziti u novom Audiju, nego Matizu, makar nas oba mogu odvesti do najbližeg trgovačkog centra.

Namjerno neću spominjati imena, ali uređaji se dijele u tri klase, unutar kojih su uređaji približno jednakih karakteristika i obilježja. Prevaga vam može biti mala razlika u cijeni, ili što je puno bolje, od koga uređaj kupujete i tko će vam iza njega stati, ako se nešto pokvari.

Chunga-Lungha klasa

Uređaji uglavnom egzotičnih i nepoznatih imena, koji se za male pare mogu kupiti po raznim trgovačkim centrima ili od firmi koje su "nanjušile" biznis sa klimama i uvezle nekoliko kontejnera, koje će rasprodati, a poslije toga ni CIA neće moći pronaći originalni rezervni dio za njih. Često znaju uredno hladiti, ali jako loše griju, bučni su i u pravilu ne traju dugo. Popravak je za njih poslije i tako neisplativ, jer samo izmjena kompresora, košta više od nove takve klime.

Takve klime mogu zadovoljiti samo nezahtjevne kupce, ograničenih financijskih mogućnosti, koji će se grijati nečim drugim. Koštaju obično 3-4 tisuće kuna sa montažom.

Srednja klasa

Uređaji poznatijih imena, koji se kod nas prodaju već više godina i za koje se zna kako se ponašaju i nakon par godina eksploatacije. Često ih možete vidjeti po zgradama i u odnosu na nisku klasu imaju tu prednost da se manje kvare, da su obično nešto tiši i da iza njih stoji uglavnom ozbiljan uvoznik, koji to radi godinama i koji će za njih nabaviti dijelove kad zatreba.

To su, po mojoj preporuci klime za kupce srednjih financijskih mogućnosti, koji imaju riješeno grijanje, pa im treba samo za prijelazni period. Za 4-6 tisuća kuna, dobit će ugrađen uređaj koji solidno i tiho hladi, prilično dobro grije do temperatura oko 0*C.

Visoka klasa

U nju spadaju gotovo isključivo japanski brandovi, bez obzira na zemlju proizvodnje. Svi u ponudi imaju invertere. Neki čak i isključivo. Koštaju 6-10 tisuća kuna sa montažom, ali za taj novac se dobije uređaj koji će raditi besprijekorno godinama. Odnos uložene i predane energije je takav da će vam razliku u cijeni u odnosu na srednju ili nižu klasu vratiti u desetak godina, koliko je neki njihov normalan vijek trajanja. Uz takve klime uglavnom ide kvalitetna montaža i ozbiljan uvoznik koji iza njih stoji. Kupnjom takvih uređaja, možda i više nego struju, štedite svoje živce.